ÖVRIGA AKTIVITETER

Podengon är stark, tålig, snabb och smidig samt har ett bra luktsinne och lämpar sig därför väl för Agility, Freestyle, Lydnad, Viltspår och Lure coursing.


Den är dessutom lättlärd, hängiven och har en lydig karaktär, vilket gör att den passar utmärkt som sällskapshund.


Vill du vara aktiv med din hund hittar du många aktiviteter här. Respektive länk går till SKK, och på deras sida så finns det fler länkar till olika klubbar och föreningar genom vilka du kan finna ett lämpligt ställe att prova någon av aktiviteterna.


Du kan även kontakta sppk@podengoklubben.se så ska vi försöka hjälpa dig tillrätta.

Snabbgenvägar:

LURE

COURSING

Lure coursing är en tävlingsform för vinthundar. Provet ska simulera den typ av harjakt som raserna en gång avlades fram för.


Vinthundar jagar med både syn och luktsinne till skillnad från till exempel drivande jakthundar som endast spårar upp bytet. I tävlingsformen lure coursing springer hundarna i par och jagar en simulerad hare i form av en trasa som löper i svängar över ett stort fält. Bana är mellan 700–1 000 meter och tävlingen är på två heat. Domarna bedömmer bland annat hundens iver, förmåga att följa, rörlighet och uthållighet.

Proven arrangeras av klubbar inom Svenska Vinthundklubben, som ansvarar för provreglerna.


För att tävla i lure coursing krävs godkänd licens från Svenska Vinthundsklubben. Endast hundraser som Svenska Vinthundklubben har rasansvar för får delta samt basenji.


Länk till Svenska Vinthundsklubben


Text: SKK

AGILITY

I den populära hundsporten agility ska hund och förare klara en hinderbana på tid. Det är en allmän hundsport där alla hundar kan delta och alla klubbar inom Svenska Kennelklubbens organisation kan arrangera kurser och tävlingar.


Gungbräda, säck, tunnel, däck, balansbom – det är bara några av de hinder som hunden ska ta sig över och igenom i en agilitytävling. Banan ska avklaras på kortast möjliga tid och utan misstag eller vägringar.


Hög fart och stämning

Agility är en lättsam och underhållande sport, ofta är både farten och stämningen hög – och hunden minst lika förtjust som publiken. Det är samtidigt en uppvisning i avancerat samspel, och kräver mycket träning och ett nära och lyhört samarbete mellan hund och förare.

Tänk på att agility är en krävande sport också för din hund. Hunden bör vara minst ett år gammal och färdigvuxen innan ni börjar träna på allvar.


Historia

Agility visades första gången vid en stor hundutställning i England 1978, egentligen för att underhålla publiken i en paus. Både hundarna och förarna såg ut att ha roligt och det blev en omedelbar succé. I Sverige fick agility status som officiell hundsport 1987 och det anordnas kurser och tävlingar över hela landet.


Tävla i agility

Agility är en av de populäraste hundsporterna med över 100 000 tävlingsstarter varje år. Tävlingarna är öppna för alla hundar som fyllt 18 månader. Hundarna kan tävla i både agility- och hoppklass, och är även uppdelade i olika storleksklasser.

För att får anmäla din hund till en tävling måste du vara medlem i någon klubb inom SKKs organisation. Alla hundar får delta, men är hunden oregistrerad behöver den först ha en speciell tävlingslicens från SKK.


Vill du veta mer?

Svenska Agilityklubben, SAgiK, är huvudman för reglerna, som sorterar inom SKKs prov- och tävlingskommittés övergripande ansvar. Besök gärna SAGIKs webbplats för mer information om agility.



Mer information:

Svenska Agilityklubben

Regler för Agility

Tävlingslicens


Text: SKK

Karin Östeberg och Jolie

Agility med strävhårig Podengo!

Film: agilitypodengo (Youtube)

LYDNAD

På lydnadstävlingar står samarbete, precision och följsamhet i fokus.

Det är en allmän hundsport där alla hundar kan delta och alla klubbar inom Svenska Kennelklubbens organisation kan arrangera kurser och tävlingar.


Vill du lära din hund att gå vid din sida och följa dig i olika vändningar? Sitta, ligga, apportera och hoppa över hinder på med stor precision? Eller identifiera mattes eller husses doft? Då är är träning för lydnadstävling något för dig!


Samarbete, precision och följsamhet

När du tränar lydnad för lydnadstävling ska hunden utföra olika moment, både nära dig och på avstånd. Samarbetet mellan dig och hunden står i fokus. Träningen ger ofta en följsam hund och en noggrann hundförare som är duktig på att träna både små detaljer och långa sekvenser med moment.


Historia

Lydnadsprov kom till Sverige på 1960-talet och är därför den äldsta av våra allmänna hundsporter. Den 1 januari 2017 bytte hundsporten namn från lydnadsprov till lydnadstävling.


Tävla i lydnad

Det går att tävla i fyra olika klasser startklass, klass 1, klass 2 och klass 3. Först när du får tillräckligt höga poäng kan du bli uppflyttad till nästa klass. För att få delta i startklass ska hunden har fyllt 10 månader. I övriga klasser är åldersgränsen 12 månader.


För att får anmäla din hund till en tävling måste du vara medlem i någon klubb inom SKKs organisation. Alla hundar får delta, men är hunden oregistrerad behöver den först ha en speciell tävlingslicens från SKK.


Vill du veta mer?

Svenska Brukshundklubben, SBK, är huvudman för reglerna, som sorterar inom SKKs prov- och tävlingskommittés övergripande ansvar. Besök gärna SBKs webbplats för mer information om lydnadstävlingar.



Mer information

Svenska Brukshundklubben

Regler för lydnadstävlingar, startklass - klass 2

Regler för lydnadstävlingar, klass 3

Tävlingslicens

Lydnadsdiplom- och championat


Text: SKK

Lydnadstävling med Podengo!

Film: Janine Metzler (Youtube)

RALLYLYDNAD

I rallylydnad står samarbete, kontakt och glädje i fokus. Det är en allmän hundsport där alla hundar kan delta och alla klubbar inom Svenska Kennelklubbens organisation kan arrangera kurser och tävlingar.


Rallylydnad är en sport där hund och förare genomför en bana med skyltar som illustrerar olika moment som ska utföras. På skyltarna kan det exempelvis stå ”360 grader höger”, ”slalom”, ”sitt” eller ”skicka över hinder”. Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden "kör" en bana enligt "kartläsarens", förarens, anvisningar.


Samarbete, kontakt och glädje

I rallylydnad står samspelet mellan hund och förare i fokus. Det behövs god allmän lydnad och framförallt en mycket god kontakt mellan föraren och hund.

Men det allra viktigaste är att ha roligt tillsammans med sin hund. När man går en bana ska föraren visserligen inte röra hunden men det är fritt fram att uppmuntra, ropa, klappa i händerna och på andra sätt heja på.

Rallylydnad är en utmärkt aktivitet för den vanliga familjehunden. Hunden behöver inte utföra alla moment perfekt för att få ett bra resultat, men hundsporten ställer ändå höga krav på samarbete och kontakt. Inga fysiska krävande moment ingår och därför passar hundsporten även hundar och förare i alla åldrar.


Historia

Rallylydnaden började utvecklas under 2000-talet med målet att hitta en hundsport som kunde attrahera många typer av hundägare. I Sverige blev det en officiell hundsport 1 juli 2011. Det har snabbt blivit en av våra mest populära hundsporter med tusentals starter varje år.

Tävla i rallylydnad

Tävlingar i rallylydnad är öppna för alla hundar som fyllt 10 månader. Hundarna kan delta i fyra klasser: nybörjare, fortsättning, avancerad och mästare. Alla börjar i nybörjarklassen och klättrar sedan uppåt på skalan efter att de uppnått kvalificerande resultat.

För att får anmäla din hund till en tävling måste du vara medlem i någon klubb inom SKKs organisation. Alla hundar får delta, men är hunden oregistrerad behöver den först ha en speciell tävlingslicens från SKK.


Vill du veta mer?

Svenska Brukshundklubben, SBK, är huvudman för reglerna, som sorterar inom SKKs prov- och tävlingskommittés övergripande ansvar. Besök gärna SBKs webbplats för mer information om rallylydnad.


Mer information:

Svenska Brukshundklubben

Regler för rallylydnad

Tävlingslicens

Ansökan om diplom


Text: SKK

VILTSPÅR

På ett viltspårprov bedöms hundens lämplighet vid eftersök på skadat och dött vilt. Alla jakthundsklubbar inom SKK kan arrangera viltspårprov och proven är öppna för alla raser, och även för oregistrerade hundar som innehar tävlingslicens.


På viltspårprov öppet för alla hundraser arrangeras anlagsklass och öppenklass. Registrerade hundar av raser vars specialklubb har ansökt om det, kan erhålla titeln Svensk Viltspårchampion.


Proven görs på artificiella spår som läggs med 2 dl blod och ska vara cirka 600 meter långt. I anlagsklass ska spåret blodas 2–5 timmar före hundens start och i öppenklass ska spåret vara 12–24 timmar. Spåret ska läggas i terräng med normal vilttäthet och som till övervägande del är skogsbevuxen. Vid spårläggningen ska omväxling i terräng eftersträvas, det vill säga spåret läggs över höjder, hyggen, kärr, diken och stigar. Vinklar och bloduppehåll ska finnas i spåret. Det sker även en skottprövning i sista delen av spåret. Hunden ska föras i en spårlina som inte får överstiga 10 meter. Det som bedöms på ett viltspårprov är: spårningsförmåga, arbetstempo, självständighet och skottprövning.


SKK Jakthundkommitté ansvarar i samarbete med SKK jakthundsklubbar för regelverket.


Förtydligande gällande §7 d i regler för viltspårprov

I §7 d, blodläggning på sidan 13 i reglerna för viltspårprov framgår det att vid använning av viltdel från de stora rovdjuren gäller särskilda bestämmelser. Dessa bestämmelser kan du ta del av på Jordbruksverkets webbplats.


Rasspecifika viltspårprov

Utöver proven ovan finns det även två varianter av rasspecifika viltspårprov:


  • Elitspårprov för schweisshundar – Svenska Schweisshundklubben
  • Praktiskt eftersöksprov – Svenska Schweisshundklubben  


Mer information:

Jakthundskommittén

Regler för viltspårprov

Skogskort viltspårprov – för domarens noteringar

Protokoll viltspårprov – för domarens noteringar


Text: SKK

Zwip blev viltspårschampion 2016! Ägare: Lisa Bergendahl

Viltspår med Podengo!

Film: liro the Podengo (Youtube)

FREESTYLE

Freestyle kan beskrivas som kreativ lydnad till musik. Det är en allmän hundsport där alla hundar kan delta och alla klubbar inom Svenska Kennelklubbens organisation kan arrangera kurser och tävlingar.


Välj ut någon av dina favoritlåtar och låt din hund utföra konster och göra tricks till musiken – nu kan man säga att du tränar freestyle!


Show, kreativitet och glädje

Freestyle är en hundsport som ger föraren möjlighet att visa fritt utformade lydnadsprogram till musik. Att träna freestyle med din hund både ger och kräver gott samarbete och kontakt mellan er. Grundtanken är att freestyle ska vara roligt både för förare och hund.


I freestyle finns två grenar: freestyle och heelwork to music, HtM. I Freestyleklassen väljer man nästan fritt rörelser medan man i HtM har tio fasta fotpositioner som programmet ska vara uppbyggt kring. Båda grenarna lämnar stort utrymme för din kreativitet när du sätter samman era rörelser och väljer er musik.


Historia

Freestyle har varit officiell hundsport i Sverige sedan år 2007, men först 2011 blev heelwork to music en officiell tävlingsgren. Båda grenarna har snabbt blivit populära att träna och tävla.


Tävla i freestyle

På tävling bedöms ekipagens program utifrån tre kategorier: precision och samarbete, innehåll samt tolkning av musik. Alla hundar som fyllt 12 månader är välkomna att delta. Ekipagen tävlar i olika tre olika klasser där kraven på programmet ökar med varje klass.


För att får anmäla din hund till en tävling måste du vara medlem i någon klubb inom SKKs organisation. Alla hundar får delta, men är hunden oregistrerad behöver den först ha en speciell tävlingslicens från SKK.


Vill du veta mer?

Svenska Hundfreestyleklubben , SFHK, är huvudman för reglerna, som sorterar inom SKKs prov- och tävlingskommittés övergripande ansvar. Besök gärna SFHKs webbplats för mer information om freestyle.


Mer information:

Svenska Hundfreestyleklubben

Regler för freestyle

Tävlingslicens

Freestylediplom- och championat


Text: SKK

NOSEWORK

I den spännande hundsporten nosework får hunden använda ett av sina främsta sinnen, luktsinnet. Det är en allmän hundsport där alla hundar kan delta och alla klubbar inom Svenska Kennelklubbens organisation kan arrangera kurser och tävlingar.


I nosework ska hund med sin förare söka efter specifika dofter i olika miljöer. Hundsporten är inspirerad av de utmaningar som professionella sökhundar utför dagligen inom till exempel polisen och tullen. Men det är också ett enkelt och roligt sätt att aktivera din hund!


Nosarbete, spänning och stimulans

Att få använda nosen tycker de allra flesta hundar är spännande. Nosework ger dessutom hunden både fysisk och mental stimulans när den tillsammans med dig söker efter dofterna, som kan vara placerade både inne och ute, på olika höjder, underlag, fordon och i lådor.


Började i ett amerikanskt hundstall

Som hundsport har nosework sina rötter i amerikanska hundstall, där det användes för att aktivera hundar i väntan på att de skulle få nya hem. Allt eftersom har nosework utvecklats till en tränings- och tävlingsform som även många sällskapshundar har stor glädje av. Intresset ökar stadigt och sedan 1 januari 2017 är nosework en officiell hundsport i Sverige, öppen för alla hundar!


Tävla i nosework

Om du vill tävla i nosework måste hunden först klara ett test för att se att hunden och föraren kan hitta en doftgömma, så kallat doftprov. För att göra detta måste hunden vara 10 månader eller äldre. Därefter är ni välkomna att börja tävla efter att hunden fyllt ett år.


För att får anmäla din hund till doftprov och tävling måste du vara medlem i någon klubb inom SKKs organisation. Alla hundar får delta, men är hunden oregistrerad behöver den först ha en tävlingslicens från SKK.


Vill du veta mer?

Svenska Nose Work klubben, SNWK, är huvudman för reglerna, som sorterar inom SKKs prov- och tävlingskommittés övergripande ansvar. Besök gärna SNWKs webbplats för mer information och regelverket för nosework.


Mer information:

Svenska Nose Work Klubben

Tävlingslicens


Text: SKK

SAKNAR DU NÅGON  AKTIVITET PÅ SIDAN?

Svårt att bestämma dig? Saknar du någon aktivitet på sidan?

Varmt välkommen att kontakta klubben via sppk@podengoklubben.se


Har du bilder på din Podengo när den utför någon aktivitet?

Skicka gärna dina bilder till redaktor@podengoklubben.se.